enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 11:56

Οι ΜΜΕ στην Ευρώπη σε κρίσιμη καμπή: 90.000 μικρομεσαίες στην Ελλάδα έκλεισαν το διάστημα 2008-2011

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Ευρωπαϊκά Νέα


Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης (ΜΜΕ) εξακολουθούν να αγωνίζονται για την ανάκαμψη. Για την ΕΕ στο σύνολό της, μέχρι σήμερα οι συνολικές τους προσπάθειες είχαν ως κύριο αποτέλεσμα την ανάπτυξη «χωρίς θέσεις απασχόλησης», όπως φαίνεται από τις αποκλίνουσες τάσεις στην ΕΕ των 27 κρατών μελών.

Στις 15 Οκτωβρίου,στις Βρυξέλλες, πρώτη ημέρα της Ευρωπαϊκής εβδομάδας για τις ΜΜΕ 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έκθεσης αξιολόγησης των επιδόσεων που σημείωσαν οι ΜΜΕ το 2012, μαζί με ενημερωτικά φυλλάδια που περιγράφουν την πρόοδο των ΜΜΕ σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζει το δύσκολο περιβάλλον, οι ΜΜΕ δικαίωσαν τον ρόλο τους ως κύριου άξονα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 98% όλων των επιχειρήσεων με περίπου 20,7 εκατομμύρια εταιρείες και περισσότερα από 87 εκατομμύρια εργαζομένους. Τη μερίδα του λέοντος (92,2%) των ΜΜΕ εκπροσωπούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζομένους. Εκτιμάται ότι οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 67% της συνολικής απασχόλησης και το 58% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ).

Οι τάσεις που επικρατούν στα κράτη μέλη αποκλίνουν όλο και περισσότερο, ενώ δεν έχει ακόμη διαφανεί κάποια θετική ένδειξη στο μέτωπο της απασχόλησης. Σε αυτή την ευαίσθητη κατάσταση, η αποφασιστική πολιτική δράση για την αντιμετώπιση των παραγόντων που καθορίζουν την ανάπτυξη των ΜΜΕ μπορεί να γείρει την πλάστιγγα.

Oι επιδόσεις των ΜΜΕ διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών

Οι ΜΜΕ στην Αυστρία και στη Γερμανία λειτούργησαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Οι κλάδοι των ΜΜΕ σε αυτές τις χώρες είναι οι μόνοι που υπερέβησαν τα προ της κρίσης του 2008 επίπεδα όσον αφορά τόσο την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ), όσο και την απασχόληση. Ωστόσο, στην πλειονότητα των κρατών μελών, οι ΜΜΕ δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδά τους.

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι όλο και περισσότερα κράτη μέλη έχουν πρόσφατα καταφέρει να υπερβούν την κρίση, με τις ΜΜΕ τους να αρχίζουν ξανά να αυξάνουν την απασχόληση και να αναπτύσσονται - προς την κατεύθυνση μιας βιωσιμότερης μεταστροφής στο μέλλον.

Μέχρι στιγμής, οι ΜΜΕ έχουν ανακάμψει πλήρως μόνο σε πολύ μικρό αριθμό χωρών. Η έκθεση διαπιστώνει ότι:

  • Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες με αυξανόμενη ή τουλάχιστον σταθεροποιημένη ζήτηση βοηθούν τις ΜΜΕ να διατηρήσουν ή ακόμη και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

  • Η πραγματική προστιθέμενη αξία της ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα τόσο της αύξησης της απασχόλησης όσο και της αύξησης της πραγματικής παραγωγικότητας, με τη συμβολή της πρώτης να είναι σαφώς σε δεσπόζουσα θέση.

  • Βοηθά επίσης εάν μια οικονομία είναι ισχυρή στον κλάδο της υψηλής και της μέσης τεχνολογίας, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών έντασης γνώσης.

  • Η μείωση της απασχόλησης στις ΜΜΕ των κρατών μελών με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά ήταν επίσης πολύ πιο περιορισμένη απ΄ό, τι σε άλλες.

Επιπλέον, ένας αριθμός κυκλικών και διαρθρωτικών παραγόντων έχουν αντίκτυπο στις επιδόσεις των ΜΜΕ.

  • Η πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση επιδεινώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες στα περισσότερα κράτη μέλη, με σημαντικό αριθμό απορρίψεων αιτήσεων για τραπεζικά δάνεια.

Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στα επιμέρους κράτη μέλη εξακολουθεί να διαφέρει σημαντικά.

Οι εταιρείες στις λεγόμενες «βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας» και στις «υπηρεσίες έντασης γνώσης» σημείωσαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις όσον αφορά την παραγωγικότητα και την απασχόληση. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 46 000 ΜΜΕ στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας (ΒΥΤ) στην ΕΕ, και περισσότερες από 4,3 εκατομμύρια ΜΜΕ που προσφέρουν υπηρεσίες έντασης γνώσης (ΥΕΓ). Αυτές περιλαμβάνουν τις ΜΜΕ που παράγουν φάρμακα, ηλεκτρονικά είδη ή που παρέχουν νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, καθώς και τους κλάδους της επιστημονικής Ε&Α και των βιομηχανιών της δημιουργίας. Μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα πέμπτο (21,1%) όλων των ΜΜΕ στην ΕΕ.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η ίδρυση περισσότερων τέτοιων επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα κάθε στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη και προτείνει κατάλληλα μέτρα πολιτικής.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιδρούν στα προβλήματα των ΜΜΕ

Ο αριθμός των εθνικών μέτρων πολιτικής για την υποστήριξη των ΜΜΕ παρουσίασε συνεχή και δυναμική αύξηση κατά τα τελευταία έτη: το 2011 ελήφθησαν 38% περισσότερα μέτρα απ' ό,τι το 2010. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε θέματα όπως:

  • προώθηση της επιχειρηματικότητας (που αντιπροσωπεύει το 18% του συνόλου των μέτρων πολιτικής),

  • προώθηση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και ενίσχυση της καινοτομίας στις ΜΜΕ (16%),

  • βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση (15%).

Ωστόσο, η υλοποίηση των μέτρων στήριξης των ΜΜΕ εξακολουθεί να είναι άνιση και ορισμένα μέτρα που εξακολουθούν να αγνοούνται από ένα σημαντικό αριθμό χωρών, όπως η διευκόλυνση μιας δεύτερης ευκαιρίας για τους επιχειρηματίες που απέτυχαν μία φορά, είτε η συνεκτίμηση των χαρακτηριστικών των μικρών επιχειρήσεων κατά την εκπόνηση νομοθεσίας.

  • Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ
  • Τα αποτελέσματα της Εκθεσης για την Ελλάδα (στα ελληνικά) επισυνάπτονται παρακάτω.

Ευρωπαικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Υποστήριξης Επιχειρήσεων "Enterprise Europe Network-Hellas, ANKO -ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 24610.24022, e-mail: info@anko-eunet.grwww.anko-eunet.gr


Κατεβάστε το σχετικό αρχείο

Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024 14:46

Παρακαλώ περιμένετε...