enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 15:05

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικό φορολογικό πλαίσιο για τις νεοφυείς (startups) επιχειρήσεις

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Εθνική Νομοθεσία - Επικαιρότητα


Στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής βρίσκονται αυτό το διάστημα οι ελληνικές "νεοφυείς" ή αλλιώς "startups" επιχειρήσεις. Αφενός οι θα μπορούν, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, να έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις του υπό σύσταση Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου αφετέρου, όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης, το ελληνικό νεοφυές επιχειρηματικό κεφάλαιο θα τύχει ειδικής φορολογικής μεταχείρισης στη βάση μέτρων, τα οποία ήδη προωθούνται.

Όσον αφορά στη συμμετοχή startups στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, γνωστοποίησε τη σχετική δυνατότητα, κατά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα KfW για τη δημιουργία του πρώτου υποταμείου, που θα δραστηριοποιηθεί στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων, αλλά και στη χορήγηση νέων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, εκτός από τις υφιστάμενες ΜμΕ, χρηματοδότηση θα παρέχεται και σε startups επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν βιώσιμο business plan.

  • Θεσμικό πλαίσιο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις
    Τη δημιουργία ενός ειδικού θεσμικού πλαισίου, που θα λειτουργεί ως "ομπρέλα προστασίας" για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, εξετάζει η κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο ΓΓ Εσόδων κ. Θεοχάρης είναι αναγκαία η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που θα υποστηρίζει φορολογικά τις επενδύσεις ιδιωτών επενδυτών σε startups. Περιγράφοντας τις κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την "ελάφρυνση" των νεοφυών εταιρειών, ο Γενικός Γραμματέας έκανε λόγο για ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών σε ποσά που επενδύονται σε startups από angel investors, εισηγήθηκε τη δημιουργία ειδικής ομάδας εφοριακών, που θα αναλαμβάνει χρέη συμβούλου για νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαλλαγής από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο έως €25.000.

ΕΤΕπ: Συμμετοχή με 50 εκατ. στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο υπέγραψαν σήμερα, Τρίτη 29 Απριλίου, ο όμιλος της ΕΤΕπ και η Ελληνική Δημοκρατία.

Όπως ανακοινώθηκε, η ΕΤΕπ θα συμβάλει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και με Γαλλικό Επενδυτικό Ταμείο, τη Γαλλική Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων και με ιδιώτες για τη συμμετοχή και νέων κεφαλαίων στο Ταμείο. 

  • Τι είναι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Το Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομής με ίδια κεφάλαια, δάνεια, εγγυήσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να συμμετέχει σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου. Τα δάνεια θα παρέχονται πάντα με τη μεσολάβηση ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία και θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι. Οι επενδύσεις και οι χρηματοδοτήσεις θα γίνονται με όρους αγοράς και οι προτάσεις θα αξιολογούνται από τη διοίκηση του Ταμείου, που θα ανατεθεί σε management διεθνούς εμβέλειας, κατ' επιλογή των μετόχων. Εκπρόσωποι του Δημοσίου στα όργανα διοίκησης θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης ή εκπρόσωποί τους.

Το Ταμείο δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τα υπάρχοντα εργαλεία, αντιθέτως σκοπό έχει να τα συμπληρώσει ούτως ώστε να αυξηθεί η συνολική θετική επίδρασή τους στην ρευστότητα της οικονομίας. Για παράδειγμα το Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να αποκτά μετοχική συμμετοχή σε ΜΜΕ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΕΤΕΑΝ. Επίσης θα μπορεί να παρέχει ανακυκλούμενα κεφάλαια κίνησης ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων  βιώσιμων ΜΜΕ, που επίσης εκφεύγουν της δραστηριότητας του ΕΤΕΑΝ.

Δύο από τα πλεονεκτήματα είναι ότι το Ταμείο θα μπορεί να παρέχει δάνεια για κεφάλαια κίνησης με αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη (δηλ. στη διάρκεια της δανειακής σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τόκους), καθώς επίσης, όπως αναφέρθηκε, ότι θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί υφιστάμενα δάνεια βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα χαρακτηριστικά αυτά διευκολύνουν την γρηγορότερη και ασφαλέστερη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από την αγορά.

  • Δείτε αναλυτικότερα πως θα λειτουργεί στο επισυναπτόμενο αρχείο

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο

Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025 10:37

Παρακαλώ περιμένετε...