enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τετάρτη, 2 Απριλίου 2025 13:13

Newsletter Enteprise Europe Network ANKO


  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την πολιτική συνοχής της ΕΕ, ώστε να υποστηρίζει καλύτερα την ανταγωνιστικότητα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την άμυνα και την ασφάλεια, τις ανατολικές παραμεθόριες περιοχές, καθώς και τη στέγαση σε προσιτές τιμές, την ανθεκτικότητα των υδάτων και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καταστήσει την πολιτική συνοχής πιο αποτελεσματική, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να επενδύσουν στις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρώπης, διατηρώντας παράλληλα τον βασικό της ρόλο στη μείωση των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών ανισοτήτων. Τα κράτη μέλη θα κληθούν να αναπρογραμματίσουν μέρος των κονδυλίων συνοχής τους για την περίοδο 2021-2027, ώστε να κατευθυνθούν προς νέες επενδύσεις στο πλαίσιο της εν εξελίξει ενδιάμεσης αναθεώρησης της πολιτικής συνοχής.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και μείωση του χάσματος στην καινοτομία

Δεδομένου του ρόλου των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας, της μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας, η Επιτροπή προτείνει την επέκταση της στήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και στις μεγάλες επιχειρήσεις, σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα, οι στρατηγικές τεχνολογίες και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Επιπλέον, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε στρατηγικές τεχνολογίες στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), με σκοπό την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας.

Στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας και των ανατολικών παραμεθόριων περιοχών

Η σημερινή πρόταση θα επιτρέψει περαιτέρω στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής για την κατασκευή ανθεκτικών υποδομών που θα διευκολύνουν τη στρατιωτική κινητικότητα. Παράλληλα, θα στηρίξει τις παραγωγικές ικανότητες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στον αμυντικό τομέα, σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.

Επιπλέον, τα προγράμματα συνοχής στις ανατολικές παραμεθόριες περιοχές, που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, θα επωφεληθούν από προνομιακή προκαταβολή χρηματοδότησης, εφόσον ανακατευθύνουν τουλάχιστον το 15% των συνολικών πόρων τους προς τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες.

Πιο προσιτή στέγαση

Σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Προέδρου της Επιτροπής, προτείνεται ο διπλασιασμός των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής που διατίθενται για την προσιτή στέγαση. Τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν ιδιωτικές και δημόσιες χρηματοδοτήσεις μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο θα δημιουργηθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το εργαλείο αυτό θα συνδυάζει χρηματοδότηση από την πολιτική συνοχής με πόρους της ΕΤΕπ, άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και εθνικών διαφημιστικών και εμπορικών τραπεζών.

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτων

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην ανθεκτικότητα των υδάτων, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού μετασχηματισμού των υδάτινων υποδομών και της μείωσης των επιπτώσεων της ξηρασίας και της ερημοποίησης.

Στήριξη της ενεργειακής μετάβασης

Η χρηματοδότηση της συνοχής θα στηρίξει επενδύσεις για την προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων και των συστημάτων μετάδοσης, καθώς και για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό θα είναι καθοριστικό για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την προώθηση της καθαρής κινητικότητας. Η πρόταση θα διευκολύνει επίσης τη χρηματοδότηση μέτρων απο-ανθρακοποίησης.

Χρηματοδοτικά κίνητρα υπό τις στρατηγικές προτεραιότητες

Όλα τα έργα συνοχής που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ θα δικαιούνται προκαταβολές έως και 30%. Επιπλέον, τα προγράμματα συνοχής που θα ανακατευθύνουν τουλάχιστον το 15% των συνολικών τους πόρων προς αυτές τις προτεραιότητες θα λάβουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο προκαταβολής.

Επιπρόσθετα, η χρηματοδότηση της ΕΕ για επενδύσεις σε στρατηγικές προτεραιότητες θα καλύπτει έως και το 100% του κόστους σε όλες τις περιφέρειες.

Επόμενα βήματα

Οι σημερινές τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την πολιτική συνοχής, που προτείνονται στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του 2025, θα συζητηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ο στόχος της Επιτροπής είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναπρογραμματισμού της ενδιάμεσης αναθεώρησης με τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες έως το 2025, ώστε τα νέα προγράμματα να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2026.

Με προϋπολογισμό 392 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027, η πολιτική συνοχής αποτελεί την κύρια επενδυτική πολιτική της ΕΕ. Σύμφωνα με τους νομικούς κανόνες, η τρέχουσα ενδιάμεση αναθεώρηση επιτρέπει στα κράτη μέλη να αξιολογήσουν την εφαρμογή των προγραμμάτων συνοχής τους και να τα προσαρμόσουν στις νέες πολιτικές προτεραιότητες το 2025.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει 1,3 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και τις ψηφιακές δεξιότητες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών που είναι στρατηγικά σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης και την τεχνολογική της κυριαρχία, μέσω του προγράμματος εργασίας του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» (πρόγραμμα εργασίας DIGITAL) για την περίοδο 2025-2027 που εγκρίθηκε σήμερα.

Το πρόγραμμα εργασίας εστιάζει στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και στη χρήση της από τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, στο υπολογιστικό νέφος και τα δεδομένα, στην κυβερνοανθεκτικότητα και στις ψηφιακές δεξιότητες.

Ειδικότερα, οι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος εργασίας DIGITAL είναι η βελτίωση της διαθεσιμότητας της παραγωγικής ΤΝ σε βασικούς τομείς, όπως η υγεία· η στήριξη των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας (EDIH), ώστε οι εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και ευκαιρίες να δοκιμάζουν τεχνολογίες· η σύσταση της πρωτοβουλίας «Προορισμός: Γη» για τη διαχείριση των κινδύνων για το κλίμα και τις καταστροφές· η βελτίωση της κυβερνοανθεκτικότητας· η ανάπτυξη της ικανότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να καλλιεργούν και να προσελκύουν ανθρώπους με προσόντα· η προαγωγή της δομής του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ, καθώς και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των δημόσιων υπηρεσιών.

Η Χένα Βίρκουνεν, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, δήλωσε σχετικά: «Αφετηρία της ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας είναι η επένδυση σε προηγμένες τεχνολογίες και η δυνατότητα των πολιτών να βελτιώνουν τις ψηφιακές τους ικανότητες. Με τις ευκαιρίες που παρέχει το πρόγραμμα "Ψηφιακή Ευρώπη", διασφαλίζουμε ότι οι νέες τεχνολογίες -και μαζί τους οι νέες δυνατότητες- γίνονται προσιτές στους ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις.»

Το DIGITAL είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που εστιάζει εξ ολοκλήρου στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Με προϋπολογισμό ύψους 8,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, διαμορφώνει ήδη τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως την οδηγία για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (DORA)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών σε 13 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία), επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία DORA [οδηγία (ΕΕ) 2022/2556]. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία DORA στο εθνικό δίκαιο έως τις 17 Ιανουαρίου 2025. Η οδηγία DORA αποσκοπεί στη θέσπιση σαφών και συνεπών κανόνων ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας για τις χρηματοπιστωτικές οντότητες, όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις επενδύσεων, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας είναι καθοριστική για την ενίσχυση της ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς αντιμετωπίζει τους κινδύνους από την αυξανόμενη ψηφιοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω 13 κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά τους στο εθνικό δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα τους στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

  • Ευρωπαϊκή Οδηγία NIS2 ((ΕΕ) 2022/2555) για την προστασία των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών

Για την αντιμετώπιση της αυξημένης έκθεσης της Ευρώπης σε κυβερνοαπειλές, η οδηγία 2022/2555, γνωστή και ως NIS2, απαιτεί από τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, εισάγοντας παράλληλα μέτρα διαχείρισης κινδύνων και απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σε οντότητες από περισσότερους τομείς και θεσπίζοντας κανόνες για τη συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών, την εποπτεία και την επιβολή των μέτρων κυβερνοασφάλειας.

Ποιους αφορά η οδηγία NIS 2;

Η οδηγία NIS 2 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία NIS 2 στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 17 Οκτωβρίου 2024. Επιπλέον:

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προθεσμία έως τις 17 Απριλίου 2025 για να καθορίσουν τον κατάλογο των οργανισμών που υποχρεώνονται σε συμμόρφωση.

Οι εταιρείες - οργανισμοί που εμπίπτουν στις βασικές οντότητες (όπως δημοσίου συμφέροντος, ψηφιακών υπηρεσιών και πληροφορικής κ.λ.π.) πρέπει να υποβάλουν στοιχεία που τις αφορούν σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 5160/2024, μέχρι και την 11η Απριλίου 2025, στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

Οι πάροχοι υπηρεσιών Domain Name System (DNS), τα μητρώα ονομάτων top-level domain (TLD), οι οντότητες που παρέχουν υπηρεσίες καταχώρισης ονομάτων τομέα, οι πάροχοι υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, οι πάροχοι υπηρεσιών κέντρων δεδομένων, οι πάροχοι δικτύων διανομής περιεχομένου, οι πάροχοι διαχειριζομένων υπηρεσιών, οι πάροχοι διαχειριζομένων υπηρεσιών ασφάλειας, καθώς και οι πάροχοι επιγραμμικών αγορών, επιγραμμικών μηχανών αναζήτησης ή πλατφορμών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει υποβάλλουν υποχρεωτικώς στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, το αργότερο έως τις 28 Μαρτίου 2025.

Τι κυρώσεις επιβάλλει η μη συμμόρφωση με την οδηγία;

Το NIS 2 εισάγει αυστηρές κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της οδηγίας. Οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πρόστιμα, περιορισμούς ή άλλες διοικητικές κυρώσεις. Οι ποινές και τα πρόστιμα κυμαίνονται από 7 εκατομμύρια ευρώ ή 1,4% του κύκλου εργασιών, έως 10 εκατομμύρια ευρώ ή 2% του κύκλου εργασιών, με δημόσια αποκάλυψη παραβιάσεων, αναστολή ή περιορισμό λειτουργιών και απόδοση ευθύνης στη διοίκηση μέχρι και το επίπεδο του CEO.

Ποια είναι τα βασικά στάδια για τη συμμόρφωση:

NIS 2 GAP Analysis για την αποτύπωση των αναγκών και των ελλείψεων της εταιρίας

Risk Analysis για τον εντοπισμός & εκτίμηση των κινδύνων που ενδέχεται να επηρεάσουν τον οργανισμό

Ανάπτυξη των απαραίτητων διαδικασιών για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της οδηγίας NIS 2 με στόχο τη διαχείριση των κινδύνων του πληροφοριακού συστήματος της εταιρίας από απειλές

Ποια είναι τα οφέλη για κάθε επιχείρηση;

Ενίσχυση της Κυβερνοασφάλειας, με ταυτόχρονη μείωση του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων και προστασία των δεδομένων

Βελτίωση της Εμπιστοσύνης των πελατών και των συνεργατών, καθώς διασφαλίζεται η ασφάλεια των πληροφοριών και των συστημάτων

Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα της εταιρίας, καθώς αποδεικνύεται ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ασφάλεια και η προστασία των δεδομένων

Συμμόρφωση με Κανονισμούς, αποτρέποντας την επιβολή αυστηρών προστίμων και άλλων κυρώσεων και διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης

Πώς συνδυάζεται η οδηγία με Ενοποιημένα Συστήματα Διαχείρισης;

Όταν μια επιχείρηση συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία NIS2 ((ΕΕ) 2022/2555), πρακτικά είναι έτοιμη να πιστοποιηθεί για τα πρότυπα ISO 27001 για την ασφάλεια πληροφοριών, ISO 22301 για την επιχειρησιακή συνέχεια και ISO 9001 για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, χωρίς επιπλέον φόρτο εργασίας και κόστος.

Η συμμόρφωση με την NIS2 απαιτεί την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση διακοπών λειτουργίας, την ανάπτυξη πολιτικών ασφάλειας, την εκτίμηση κινδύνων και την εφαρμογή ελέγχων, τα οποία είναι πλήρως συμβατά με τις απαιτήσεις των προτύπων αυτών.

 

 

ANKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 38628

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/


Επιστροφή στο αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025 10:37

Παρακαλώ περιμένετε...