enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 14:23

Διεύρυνση της ΕΕ: μια διαδικασία σε εξέλιξη

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Ευρωπαϊκά Νέα


Υποψήφιες χώρες - Εν δυνάμει υποψήφιες χώρεςΗ Κροατία ετοιμάζεται να γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με έκθεση για τις χώρες που επιθυμούν να προσχωρήσουν στην ΕΕ, η Κροατία θα είναι έτοιμη στα τέλη του 2009 να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση. Το γεγονός αυτό θα εξασφαλίσει στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των 4,4 εκατ. κατοίκων την προοπτική προσχώρησης στην ΕΕ το 2011.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες επτά χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση έχουν ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουν. Αν και όλες εξελίσσονται σε οικονομίες της αγοράς, θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να επιβάλουν το κράτος δικαίου. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα παραμένουν σημαντικά εμπόδια.

Για να γίνουν μέλη, οι υποψήφιες χώρες οφείλουν να πληρούν πολυάριθμα πολιτικά, νομικά και οικονομικά κριτήρια. Η Επιτροπή, που είναι αρμόδια για τη διαδικασία, δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις προόδου. Τρεις χώρες προς το παρόν, η Κροατία, η Τουρκία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), έχουν γίνει επίσημα δεκτές ως υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ. Πέντε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, θεωρούνται δυνάμει υποψήφιες χώρες.

Μόνο δύο, η Κροατία και η Τουρκία, έχουν ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, η τρίτη επισήμως υποψήφια χώρα, η FYROM, εξακολουθεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επειδή δεν έχει ολοκληρώσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση της διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Ασκείται έντονη κριτική για τις περσινές βουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα. Χρειάζονται επίσης περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναμόρφωση των δημοσίων υπηρεσιών και την τόνωση της απασχόλησης.

Η Επιτροπή εξαίρει τον ρόλο της Τουρκίας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή του Καυκάσου μετά τη θερινή σύγκρουση Γεωργίας-Ρωσίας, αλλά επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της. Η Τουρκία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης τον Οκτώβριο 2005, την ίδια εποχή με την Κροατία.

Η Σερβία από την πλευρά της θα λάβει επισήμως τον τίτλο της υποψήφιας χώρας το 2009, πολλά όμως εξαρτώνται από την πρόοδο που θα σημειώσει σε βασικούς τομείς που αφορούν το κράτος δικαίου και την οικονομική μεταρρύθμιση καθώς και τη συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη σημειώνουν επίσης πρόοδο, αλλά όπως και στις άλλες χώρες η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα εξακολουθούν να συνιστούν σοβαρό πρόβλημα. Ιδίως η Αλβανία θα πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο. Το Μαυροβούνιο θα πρέπει να επιταχύνει τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι πολιτικές εντάσεις επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις και θέτουν σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Το Κοσσυφοπέδιο, η πρώην σερβική επαρχία που αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη τον περασμένο Φεβρουάριο, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας ενοποίησης με την ΕΕ. Η Επιτροπή θα συντάξει τον επόμενο χρόνο μελέτη για το πώς μπορεί να βοηθηθεί το Κοσσυφοπέδιο να προχωρήσει τη διαδικασία.

Περισσότερα για τη διεύρυνση της ΕΕ


Επιστροφή στο αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025 15:12

Παρακαλώ περιμένετε...