enterprise europe network, στην υπηρεσία της επιχείρησής σας
βρίσκεστε στο: Aρχική σελίδα : Νέα - Ανακοινώσεις

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 11:32

Δύο σημαντικά νομοθετήματα της ΕΕ πρόκειται να αλλάξουν το ψηφιακό τοπίο. Μάθετε τι αφορά ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) και ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA)

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :

Ευρωπαϊκά Νέα


H ΕΕ εργάζεται για την αναβάθμιση των ισχυόντων κανόνων που διέπουν τις ψηφιακές υπηρεσίες εισάγοντας τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο σύνολο κανόνων που θα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Δύο σημαντικά νομοθετήματα της ΕΕ που πρόκειται να αλλάξουν το ψηφιακό τοπίο.

  • Η δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας - είναι δύσκολο να φανταστούμε να κάνουμε κάτι στο διαδίκτυο χωρίς Amazon, Google ή Facebook.
Ενώ τα οφέλη αυτού του μετασχηματισμού είναι προφανή, η δεσπόζουσα θέση που κατέχουν ορισμένες από αυτές τις πλατφόρμες τους δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών, αλλά και αδικαιολόγητη επιρροή στη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις κοινωνίες και την οικονομία. Συχνά καθορίζουν τις μελλοντικές καινοτομίες ή τις επιλογές των καταναλωτών και χρησιμεύουν ως λεγόμενοι φύλακες μεταξύ των επιχειρήσεων και των χρηστών του Διαδικτύου.

Για την αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας, η ΕΕ εργάζεται για την αναβάθμιση των ισχυόντων κανόνων που διέπουν τις ψηφιακές υπηρεσίες εισάγοντας τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο σύνολο κανόνων που θα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.

  • Ρύθμιση μεγάλων τεχνολογικών πρακτικών: Νόμος για τις ψηφιακές αγορές

Ο σκοπός του νόμου για τις ψηφιακές αγορές είναι να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις ψηφιακές εταιρείες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Ο κανονισμός θα θεσπίσει σαφείς κανόνες για τις μεγάλες πλατφόρμες - μια λίστα με «πρέπει» και «δεν πρέπει» - που στόχο έχουν να τις εμποδίσουν να επιβάλλουν άδικους όρους σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Τέτοιες πρακτικές περιλαμβάνουν την κατάταξη των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρονται από τον ίδιο τον "gatekeeper" σε υψηλότερη θέση από παρόμοιες υπηρεσίες ή προϊόντα που προσφέρονται από τρίτα μέρη στην πλατφόρμα του "gatekeeper" ή δεν δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να απεγκαταστήσουν οποιοδήποτε προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογή.

Οι κανόνες θα πρέπει να τονώσουν την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και θα βοηθήσουν τις μικρότερες εταιρείες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται πολύ μεγάλους παίκτες.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα καθορίσει επίσης τα κριτήρια για τον προσδιορισμό μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών ως "θυρωρών" και θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξουσία να διεξάγει έρευνες αγοράς, επιτρέποντας την ενημέρωση των υποχρεώσεων των θυρωρών όταν είναι απαραίτητο και την επιβολή κυρώσεων για κακή συμπεριφορά.

  • Ασφαλέστερος ψηφιακός χώρος: Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες εστιάζει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου για ψηφιακούς χρήστες και εταιρείες, προστατεύοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα στο διαδίκτυο. Μεταξύ των βασικών ανησυχιών που αντιμετωπίζει αυτός ο νόμος είναι το εμπόριο και η ανταλλαγή παράνομων αγαθών, υπηρεσιών και περιεχομένου στο διαδίκτυο και αλγοριθμικά συστήματα που ενισχύουν τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες θα δώσει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο ως προς το τι βλέπουν στο διαδίκτυο: οι χρήστες θα μπορούν να αποφασίζουν εάν θέλουν να επιτρέψουν τη στοχευμένη διαφήμιση ή όχι και θα έχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με το γιατί τους προτείνεται συγκεκριμένο περιεχόμενο.


Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν επίσης στην προστασία των χρηστών από επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο . Θα βελτιώσουν σημαντικά την αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου, φροντίζοντας να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση του επιβλαβούς περιεχομένου που, όπως η πολιτική παραπληροφόρηση ή η παραπληροφόρηση που σχετίζεται με την υγεία, δεν χρειάζεται να είναι παράνομο και θα εισάγει καλύτερους κανόνες για τον έλεγχο περιεχομένου και την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Οι χρήστες θα ενημερώνονται για την αφαίρεση του περιεχομένου τους από τις πλατφόρμες και θα μπορούν να το αμφισβητήσουν.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα περιέχει επίσης κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που πωλούνται στο διαδίκτυο είναι ασφαλή και ακολουθούν τα υψηλότερα πρότυπα που ορίζονται στην ΕΕ. Οι χρήστες θα έχουν καλύτερη γνώση των πραγματικών πωλητών προϊόντων που αγοράζουν στο διαδίκτυο.

  • Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο συζήτησε τη θέση του σχετικά με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές στις 14 Δεκεμβρίου και την ενέκρινε στις 15 Δεκεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η επιτροπή εσωτερικής αγοράς ενέκρινε τη θέση της σχετικά με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες στις 14 Δεκεμβρίου. Αυτό το κείμενο θα εξεταστεί και θα ψηφιστεί από ολόκληρο το Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις χώρες της ΕΕ στο Συμβούλιο το πρώτο εξάμηνο του 2022.


ANKO ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.
Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

 


Δείτε το πλήρες αρχείο των ανακοινώσεων

Επιστροφή στο "Νέα - Ανακοινώσεις"

Twitter FacebookDigg Delicious GoogleYahoo_myweb RedditWindows_liveMagnoliaBlinklistFurlTechnoratiSpurl

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη και Φιλοξενία ιστοσελίδας :: www.qv-web.eu

Όροι χρήσης - Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2024 11:03

Παρακαλώ περιμένετε...