Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008 09:33
«ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ» - 1η Συνάντηση Συνεργασίας του Εταιρικού Σχήματος στο Δημαρχείο Κοζάνης
Καταχωρήθηκε στην κατηγορία :
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Κοζάνης, η πρώτη συνάντηση συνεργασίας των φορέων που απαρτίζουν το εταιρικό σχήμα της «ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ».Αφορμή για την συνάντηση αποτέλεσε σχετική εγκύκλιος του ΥΠΟΙΟ, με την οποία διατίθεται στους εταίρους της «ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ» η πρώτη δόση για την χρηματοδότηση της, ύψους 300.000 ευρώ, με σκοπό την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση των πρώτων μελετών.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, καλωσορίζοντας τους εταίρους της «ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ», μεταξύ άλλων ανέφερε πως η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει την αγωνία των φορέων για το μέλλον της περιοχής και το ενδιαφέρον τους για την επιτυχία της «ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ», που έχει ως βασικό άξονα την ανάδειξη της περιοχής σε ισχυρό οικονομικό πόλο ανάπτυξης της καινοτομίας.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠΕΠΟΚ ΑΕ κα. Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ανέλυσε στους παρευρισκομένους τις ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί καθώς και τα επόμενα βήματα που πρέπει να διενεργηθούν προκειμένου οι φορείς να εξειδικεύσουν τις ενέργειες τους.
Η «ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ», αποτελεί μια από τις 13 προτάσεις που βραβεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, από το σύνολο των 137 προτάσεων που υποβλήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, στα πλαίσια των Πρότυπων Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης, και περιλαμβάνει δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα η πρόταση αυτή, του Δήμου Κοζάνης και των συνεργαζόμενων φορέων περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα και δράσεις που απαντούν στο τρίπτυχο όραμα ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με στόχο την ανάδειξη της περιοχής σε ισχυρό οικονομικό πόλο ανάπτυξης της καινοτομίας στους τομείς αυτούς, που θα στηρίξει το Νομό και την Περιφέρεια στη μεταλιγνιτική περίοδο.
Η πρόταση συνάδει απόλυτα με το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2007-13 αλλά και το θεσμοθετημένο Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, όπου η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή Κοζάνης προβλέπεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο περιφερειακού πόλου ανάπτυξης καινοτομίας με έμφαση στην ενέργεια και το περιβάλλον καθώς και ανάπτυξης ανταγωνιστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας με προοπτική διασυνοριακής εμβέλειας.
Κομβικά σημεία στη συγκεκριμένη πρόταση αποτελούν:
1. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από μια σειρά ολοκληρωμένων δράσεων.
2. Η διατήρηση και η ενίσχυση του ρόλου της περιοχής, ως ενεργειακού κέντρου της χώρας, με τη δημιουργία « Κέντρου Ενεργειακών Εξελίξεων » και « Ενεργειακού Πάρκου », αλλά και την υλοποίηση σειράς έργων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
3. Η προστασία του περιβάλλοντος, με την υλοποίηση έργων προστασίας - βελτίωσης - ανάδειξης, τόσο του φυσικού όσο και του αστικού περιβάλλοντος με καινοτόμες εφαρμογές. Σημαντική δράση στον τομέα του περιβάλλοντος αποτελεί η ολοκληρωμένη προστασία και αξιοποίηση της λίμνης του Πολυφύτου και της παραλίμνιας περιοχής.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η «ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ», θα αποτελέσει την συγκεκριμένη δομή, όπου θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους, τα δημιουργικά και δυναμικά τμήματα της τοπικής κοινωνίας, η Αυτοδιοίκηση, η Πανεπιστημιακή κοινότητα, το ΤΕΙ, τα Ερευνητικά Ιδρύματα και τα Επιμελητήρια, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι Ιδιώτες και βέβαια η Πολιτεία, σε μια προσπάθεια που θα στοχεύει στη γνώση στις νέες τεχνολογίες, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και στην αειφόρο περιβαλλοντική διαχείριση των φυσικών πόρων , με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία απασχόλησης σε μια περιοχή που αποτελεί τον οικονομικό και ενεργειακό πυρήνα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας. Η δομή αυτή θα έχει διαχρονικό χαρακτήρα και θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ. Στην πρώτη αυτή συνάντηση έδωσαν το παρών και οι είκοσι δύο συμμετέχοντες φορείς που απαρτίζουν το Εταιρικό Σχήμα της «ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ»:
Οι εννέα πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, Δήμοι Ελλησπόντου, Αιανής, Ελίμειας, Δημ. Υψηλάντη, Καμβουνίων, Σερβίων, Βελβενδού και Αγίας Παρασκευής, oι τρεις δημοτικές / διαδημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΠΕΠΟΚ Α.Ε, ΔΕΥΑΚ, ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε, τα πέντε Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα , δηλαδή το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, το ΤΕΙ, το ΙΤΕΣΚ, το ΕΚΕΦΕ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και το ΚΤΕ, το ΑΠΘ-URENIO, το ΕΒΕ Κοζάνης και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κοζάνης, η ΔΕΗ και το ΤΕΕ - Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας, η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και τέλος ιδιώτες εταίροι που εξειδικεύονται σε υπηρεσίες ανάπτυξης βιοτεχνίας και εμπορίου και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.
Στην συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών, της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης και της Τεχνικής Επιτροπής, οι οποίες επωμίζονται την ευθύνη έναρξης των πρώτων ενεργειών.
Κατηγορίες ενημέρωσης
Περιοχή μελών - Εγγραφή στο Newsletter
Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το enterprise europe network, εγγραφείτε στο newsletter